Bomen zijn de blikvangers in de tuin. Ze zorgen voor hoogte, structuur en vorm. Een boom planten lijkt eenvoudig, toch blijkt dat een aanzienlijk percentage van de bomen niet hergroeit na verplanting. Aan de hand van onderstaande informatie en tips proberen wij de hergroei van uw aangekochte boom zo succesvol mogelijk te maken. ( Terug naar bomenoverzicht in webshop, klik hier ! )
Wanneer plant ik mijn boom ? Bomen in blote wortel (ook wel naakte wortel genoemd), kluit of draadkluit (ijzeren netje rond de kluit van grotere bomen) worden geleverd wanneer ze in winterrust zijn, m.a.w. de periode tussen het vallen en het uitlopen van de bladeren.
Afhankelijk van de weersomstandigheden verkopen wij deze vanaf 1 november tot 10 april. Bomen die in een pot zijn gekweekt kunnen zonder probleem jaarrond geplant worden. Zij hebben een goede wortelstructuur in de pot die bij de verplanting niet onderbroken wordt. Hoe transporteer en bewaar ik mijn boom ? Aangezien wij gratis leveren vanaf €150 in Vlaanderen wordt het merendeel van de bij ons aangekochte bomen door ons getransporteerd. Wanneer u echter zelf het transport voorziet is het belangrijk de wortels goed af te dekken met een afdekzeil of deken. Dit geldt ook voor bomen voorzien van een kluit of draadkluit. Het transporteren van een boom die niet beschermd is tegen wind of zon zorgt ervoor dat de wortels uitdrogen en de boom onherstelbare schade oploopt. Dezelfde voorwaarden gelden indien je niet onmiddellijk kan planten. Pas wanneer alle voorbereidingen zijn afgewerkt kan je de boom vanonder het afdekzeil of deken halen om hem dan onmiddellijk in het plantgat te steken. Opgelet, laat de boom niet te lang onder een afdekzeil in volle zon liggen ! Bomen worden steeds bewaard op een vorstvrije, schaduwrijke (donkere) plaats (schuur, garage, …). Zowel voor bomen in blote wortel, kluit, draadkluit als in pot is het aanbevolen ze voor het planten goed onder te dompelen in water. Hoe plant ik mijn boom ?
/1/
Maak een voldoende groot plantgat. Gebruik hiervoor een spade en graaf eventueel de graszoden af binnen de nabijheid van de boom. Maak het plantgat 2 tot 3 maal zo breed en 1.5 maal zo diep dan de breedte en hoogte van de wortel, kluit of pot van de boom. Breek de wanden van het plantgat (zowel de zijkant als de bodem) zodat de wortels goed kunnen doorgoeien in de zachte aarde en niet afbuigen. Vooral bij zware, vaste grond (bv. klei) moet je hier zeker op letten ! Door het breed uitgroeien van de wortels zal de boom stabieler staan en is er minder kans dat water in het plantgat blijft staan.
/2/
Meng de uitgegraven aarde met goed verteerde compost of aangekochte bodemverbeteraar. Mengen met niet verteerde mest is af te raden. Het zal de wortels van de boom verbranden waardoor de boom afsterft.
/3/
Bepaal de diepte waarop je de boom zal planten. Vul eerst het platgat met een mengsel van de verbeterde grond . Zorg ervoor dat de boom uiteindelijk op dezelfde hoogte komt te staan als op de kwekerij. Een verkleuring van de stam helpt meestal om die plaats te bepalen. Het gedeelte van de boom dat boven de grond stond heeft een groenachtige kleur terwijl de wortels eerder een roodbruine kleur hebben.
/4/
Laat bij droog weer het plantgat met water vollopen en indringen in de grond. Plaats de boom in het plantgat en verspreidt de wortels van de boom in alle richtingen wat de stabiliteit ten goede komt( alleen van toepassing bij ‘blote wortels’) . Vraag hulp aan iemand die de boom kan vasthouden. Vul het plantgat op met de resterende aarde. Trek de boom iets omhoog en giet tussendoor een paar emmers water in het plantgat waardoor de aarde mooi tussen de wortels valt. Trap uiteindelijk de grond voorzichtig aan. Doe dit niet te hard want dit zorgt ervoor dat de kieming van de wortels vertraagt. Door tijdig de toegevoegde aarde aan te drukken zal worden voorkomen dat de boom na het planten nog verzakt.
|
|||
|
|
|
Levering met eigen vervoer
Correcte communicatie/service
Uitgebreid assortiment
Goede prijs/kwaliteit