Beste klant,U kan momenteel niet meer bestellen via de webshop. Gelieve uw bestelling per mail door te sturen naar info@koopeenplant.be.Met vriendelijke groeten,Het koopeenplant.be team  
Bomen - De blikvangers in de tuin !
   

Bomen zijn de blikvangers in de tuin. Ze zorgen voor hoogte, structuur en vorm. Een boom planten lijkt eenvoudig, toch blijkt dat een aanzienlijk percentage van de bomen niet hergroeit na verplanting. Aan de hand van onderstaande informatie en tips proberen wij de hergroei van uw aangekochte boom zo succesvol mogelijk te maken.

( Terug naar bomenoverzicht in webshop, klik hier ! )

 

Wanneer plant ik mijn boom ?

Bomen in blote wortel (ook wel naakte wortel genoemd), kluit of draadkluit (ijzeren netje rond de kluit van grotere bomen) worden geleverd wanneer ze in winterrust zijn, m.a.w. de periode tussen het vallen en het uitlopen van de  bladeren.

Afhankelijk van de weersomstandigheden verkopen wij deze vanaf 1 november tot 10 april. Bomen die in een pot zijn gekweekt kunnen zonder probleem jaarrond geplant worden. Zij hebben een goede wortelstructuur in de pot die bij de verplanting niet onderbroken wordt.
Plant nooit als het overdag aanhoudend vriest en als de grond bevroren is. Planten bij te natte/droge grond is eveneens af te raden.

Hoe transporteer en bewaar ik mijn boom ?

Aangezien wij gratis leveren vanaf €150 in Vlaanderen wordt het merendeel van de bij ons aangekochte bomen door ons getransporteerd. Wanneer u echter zelf het transport voorziet is het belangrijk de wortels goed af te dekken met een afdekzeil of deken. Dit geldt ook voor bomen voorzien van een kluit of draadkluit. Het transporteren van een boom die niet beschermd is tegen wind of zon zorgt ervoor dat de wortels uitdrogen en de boom onherstelbare schade oploopt. Dezelfde voorwaarden gelden indien je niet onmiddellijk kan planten. Pas wanneer alle voorbereidingen zijn afgewerkt kan je de boom vanonder het afdekzeil of deken halen om hem dan onmiddellijk in het plantgat te steken. Opgelet, laat de boom niet te lang onder een afdekzeil in volle zon liggen !

Bomen worden steeds bewaard op een vorstvrije, schaduwrijke (donkere) plaats (schuur, garage, …). Zowel voor bomen in blote wortel, kluit, draadkluit als in pot is het aanbevolen ze voor het planten goed onder te dompelen in water.

Hoe plant ik mijn boom ?

/1/ 
Maak een voldoende groot plantgat. Gebruik hiervoor een spade en graaf eventueel de graszoden af binnen de nabijheid van de boom. Maak het plantgat 2 tot 3 maal zo breed en 1.5 maal zo diep dan de breedte en hoogte van de wortel, kluit of pot van de boom. Breek de wanden van het plantgat (zowel de zijkant als de bodem)  zodat de wortels goed kunnen doorgoeien in de zachte aarde en niet afbuigen. Vooral bij zware, vaste grond (bv. klei) moet je hier zeker op letten ! Door het breed uitgroeien van de wortels zal de boom stabieler staan en is er minder kans dat water in  het plantgat blijft staan.
 
/2/
Meng de uitgegraven aarde met goed verteerde compost of aangekochte bodemverbeteraar. Mengen met niet verteerde mest is af te raden. Het zal de wortels van de boom verbranden waardoor de boom afsterft.
 
/3/
Bepaal de diepte waarop je de boom zal planten. Vul eerst het platgat met een mengsel van de verbeterde grond . Zorg ervoor dat de boom uiteindelijk op dezelfde hoogte komt te staan als op de kwekerij. Een verkleuring van de stam helpt meestal om die plaats te bepalen. Het gedeelte van de boom dat boven de grond stond heeft een groenachtige kleur terwijl de wortels eerder een roodbruine kleur hebben.
 
/4/
Laat bij droog weer het plantgat met water vollopen en indringen in de grond. Plaats de boom in het plantgat en verspreidt de wortels van de boom in alle richtingen wat de stabiliteit ten goede komt( alleen van toepassing bij ‘blote wortels’)  . Vraag hulp aan iemand die de boom kan vasthouden. Vul het plantgat op met de resterende aarde. Trek de boom iets omhoog en giet tussendoor een paar emmers water in het plantgat waardoor de aarde mooi tussen de wortels valt. Trap uiteindelijk de grond voorzichtig aan. Doe dit niet te hard want dit zorgt ervoor dat de kieming van de wortels vertraagt. Door tijdig de toegevoegde aarde aan te drukken zal worden voorkomen dat de boom na het planten nog verzakt.
 
 
Bomen in kluit/draadkluit worden geleverd met een gaas ( jute of acryl netje) rond de wortel. Dit gaas houdt de grond vast rond de wortels van de boom.  Pas nadat de boom in het plantgat is gezet en er aarde is toegevoegd probeer je zoveel mogelijk van dit gaas te verwijderen zonder de kluit te beschadigen. Het is geen probleem wanneer niet alles verwijderd kan worden. Het resterende gaas zal snel verteren.
 
/5/
Afhankelijk van de omvang van de te planten boom worden één, twee of drie boompalen (=steunpalen) geplaatst. Dit zijn ronde houten palen die in verschillende hoogtes en diktes verkrijgbaar zijn. Door de boompaal tegelijk met de boom te planten voorkom je het beschadigen van de wortels. Plaats de boompaal aan de windzijde (vaak west-zuidwest) zodat de boom van de paal wegwaait en er niet begint tegen de schuren. De paal wordt ongeveer 15cm onder de kruin geplaatst, opnieuw om schuren te voorkomen.  Wij raden echter aan minstens twee boompalen te plaatsen. Bij hevige wind zal één boompaal meestal niet verhinderen dat de boom in beweging komt.. Dit wil zeggen dat ook de wortels mee bewegen in de grond waardoor ze zich niet kunnen ontwikkelen of in een latere fase zelf losgetrokken worden. Bij zwaardere bomen of plaatsen waar er véél wind voorkomt is het ideaal drie boompalen te gebruiken.
Tenslotte, bind je met een boomband (rubber) de stam aan de paal vast. De boomband komt op 150cm hoogte. Bind de boomband, in een 8-vorm, niet te strak rond de boompaal en nagel het rubber vast aan de paal. Doe dit voor elke boompaal.
Controleer ieder jaar of de boomband nog genoeg ruimte heeft om de boom te laten groeien.
 
/6/
Met de overtollige grond kan je een kleine berm maken rondom de pas aangeplante boom. Deze berm moet dan in doorsnee, minstens 2 maal zo breed zijn als de wortel. Op deze manier maak je een reservoir dat het water binnen de wortelzone zal houden. Hierdoor zal je de boom minder moeten gieten. Het water dat van de bladeren druipt zal eveneens gedeeltelijk binnen dit reservoir vallen.
 
/7/
Blijf de boom het eerste jaar na de aanplanting regelmatig water geven. Vooral bij hogere temperaturen en veel wind verdampt uw plant veel meer en droogt dan snel uit. Opgelet ! Teveel water geven kan ervoor zorgen dat de wortels van de boom gaan rotten. Verwijder alle onkruid/gras rond de stam. Deze nemen namelijk water af van de wortels.

 

Aanbod bomen
Hieronder vindt u ons assortiment aan bomen. Wenst u deze te kopen en staat deze boom nog niet in onze webshop ? Stuur een mail naar info@koopeenplant.be
Wij kijken de beschikbaarheid na en sturen u een offerte.

Assortiment :

Acacia dealbata
Acer buergerianum
Acer campestre
Acer campestre ‘Elsrijk’
Acer campestre ‘Fastigiata’
Acer campestre ‘Nanun’
Acer campestre ‘Queen Elizabeth’
Acer campestre ‘Red Shine’
Acer campestre ‘Royal Ruby’
Acer capillipes
Acer cappadocicum
Acer cappadocicum ‘Aureum’
Acer cappadocicum ‘Rubrum’
Acer davidii
Acer freemanii ‘Armstrong’
Acer freemanii ‘Autumn Blaze’
Acer griseum
Acer henryi
Acer neguno
Acer negundo ‘Aureomarginatum’
Acer negundo ‘Aureovariegatum’
Acer negundo ‘Variegatum’
Acer pensylvanicum
Acer plat. ‘Cleveland’
Acer plat. ‘Columnare’
Acer plat. ‘Crimson Sentry’
Acer plat. ‘Deborah’
Acer plat. ‘Emerald Queen’
Acer plat. ‘Faassen’s Black’
Acer plat. ‘Princeton Gold’
Acer pseudoplat. ‘Atropurpureum’
Acer pseudoplat. ‘Brilliantissimum’
Acer pseudoplat. ‘Bruchem’
Acer pseudoplat. ‘Erectum’
Acer pseodoplat. ‘Leopoldii’
Acer pseudoplat. ‘Negenia’
Acer pseudoplat. ‘Prinz Handjery’
Acer pseudoplat. ‘Rotterdam’
Acer pseudoplat. ‘Worley’
Acer pseudoplatanus
Acer rubrum
Acer rubrum ‘Armstrong’
Acer rubrum ‘October Glory’
Acer rubrum ‘Red Sunset’
Acer rubrum ‘scanlon’
Acer rufinerve
Acer saccharinum
Acer saccharinum ‘Laciniatum Wieri’
Acer saccharinum ‘Pyramidale’
Acer tataricum ginnala
Acer truncatum
Aesculus carnea
Aesculus flava
Aesculus hipp. ‘Baumannii’
Aesculus hipp. ‘Pyramidalis’
Aesculus hippocastanum
Ailanthus altissima
Alnus cordata
Alnus glut. ‘Imperialis’
Alnus glut. ‘Laciniata’
Alnus glutinosa
Alnus incana
Alnus incana ‘Aurea’
Alnus spaethii
Amelanchier ‘Ballerina’
Amelanchier canadensis
Aralia elata
Betula albosinensis
Betula ermanii
Betula nigra
Betula papyrifera
Betula pendula
Betula pendula ‘Fastigiata’
Betula pendula ‘Laciniata’
Betula pendula ‘Purpurea’
Betula pendula ‘Tristis’
Betula pubescens
Betula utilis
Caragana arborescens
Caragana arborescens ‘Pendula’
Caragana arborescens ‘Walker’
Carpinus betulus
Carpinus betulus ‘Beeckman’
Carpinus betulus ‘Frans Fontaine’
Carpinus betulus ‘Pendula’
Carpinus betulus ‘Purpurea’
Carpinus Japonica
Castanea sativa
Castanea sativa ‘Variegata’
Catalpa bignonioides
Catalpa erubescens ‘Purpurea’
Celtis australis
Cercis canadensis
Cercis canadendis ‘Forest Pansy’
Cladrastis kentukea
Cornus mas
Cornus mas ‘Aurea’
Cornus mas ‘Variegata’
Corylus colurna ‘Te-Terra Red’
Crataegus grignonensis
Crataegus lavalleei ‘Carrierei’
Crataegus monogyna
Crataegus monogyna ‘Stricta’
Crataegus persimillis
Crataegus persimillis ‘Splendens’
Crataegus Plena (= ‘Alboplena’)
Davidia involucrata
Diospiros lotus
Fagus sylv. ‘Asplenifolia’
Fagus sylv. ‘Atropunicea’
Fagus sylv. ‘Black swan’
Fagus sylv. ‘Dawyck Gold’
Fagus sylv. ‘Laciniata’
Fagus sylv. ‘Pendula’
Fagus sylv. ‘Purple Fountain’
Fagus sylv. ‘Red Obelisk’
Fagus sylv. ‘Riversii’
Fagus sylv. ‘Rohan Gold’
Fagus sylv. ‘Rohan Obelisk’
Fagus sylv. ‘Rohanii’
Fagus sylv. ‘Rotundifolia’
Fagus sylv. ‘Swat Magret’
Fagus sylv. ‘Zlatia’
Fagys sylvatica
Fraxinus amer. ‘Autumn Applause’
Fraxinus amer. ‘Autumn Purple’
Fraxinus americana
Fraxinus angust. ‘Raywood’
Fraxinus exc. ‘Allgold’
Fraxinus exc. ‘Altena’
Fraxinus exc. ‘Atlas’
Fraxinus exc. ‘Aurea’
Fraxinus exc. ‘Aurea Pendula’
Fraxinus exc. ‘Diversifolia’
Fraxinus exc. ‘Eureka’
Fraxinus exc. ‘Geesink’
Fraxinus exc. ‘Jaspidea’
Fraxinus exc. ‘Nana’
Fraxinus exc. ‘Pendula’
Fraxinus exc. ‘Westhof’s Glorie’
Fraxinus excelsior
Fraxinus ornus
Fraxinus ornus ‘Arie Peters’
Fraxinus ornus ‘ Obelisk’
Fraxinus pennsylvanica
Fraxinus pennsylvanica ‘Summit’
Ginkgo biloba ‘Fastigiata’
Ginkgo biloba ‘Princeton Sentry’
Ginkgo biloba ‘Tit’
Ginkgo biloba ‘Tremonia’
Ginkgo biloba ‘Troll’
Ginkgo biloba ‘Tubifolia’
Gleditsia triac. ‘Inermis
Gleditsia triac. ‘Rubylace’
Gleditsia triac. ‘Shademaster’
Gleditsia triac. ‘Skyline’
Gleditsia triacanthos
Gymnocladus dioica
Idesia polycarpa
Juglans nigra
Koelreuteria pan. ‘Fastigiata’
Laburnum alpinum ‘Pendulum’
Laburnum wat. ‘Vossii’
Ligustrum japonicum ‘Green Century’
Liquidambar formosana
Liquidambar orientalis
Liquidambar styrac. ‘Lane Roberts’
Liquidambar styrac. ‘Moonbeam’
Liquidambar styrac. ‘Parasol’
Liriodendron tul. ‘Aureomarginatum’
Liriodendron tul. ‘Fastigiatum’
Maclura pomifera
Magnolia cilindrica
Magnolia fraseri ‘Galaxy’
Magnolia tripetala
Magnolia virginiana
Malus ‘Apollo’
Malus Red Obelisk
Malus ‘Aldenhamensis’
Malus baccata ‘Street Parade’
Malus ‘Butterball’
Malus ‘Direktor Moerland’
Malus ‘Echtermeyer’
Malus ‘Eleyi’
Malus floribunda
Malus ‘Hillieri’
Malus ‘Hopa’
Malus ‘John Downie’
Malus ‘Lemoinei’
Malus ‘Liset’
Malus ‘Makamik’
Malus ‘Neville Copeman’
Malus ‘Professor Sprenger’
Malus ‘Profusion’
Malus ‘Red Jade’
Malus ‘Royalty’
Malus sylvestris
Malus toringo
Malus tschonoskii
Malus ‘Van Eseltine’
Metasequoia glyptostroboides
Nothofagus antarctica
Nyssa sylvatica
Ostrya carpinifolia
Ostrya virginiana
Phellodendron amurense
Platanus hispanica ‘Malburg’
Platanus orientalis
Platanus orientalis ‘Digitata’
Platanus orientalis ‘Minaret’
Populus alba
Populus alba ‘Nivea’
Populus alba ‘Raket’
Populus balsamifera
Populus can. ‘Robusta’
Populus canescens ‘White van Haamstede’
Populus euram. ‘Robusta’
Populus generosa ‘Unal’
Populus lasiocarpa
Populus simonii ‘Fastigiata’
Populus tremula
Prunus avium
Prunus avium ‘Plena’
Prunus blireana ‘Moseri’
Prunus cerasifera ‘Woodii’
Prunus cistena
Prunus dulcis
Prunus gondouinii ‘Schnee’
Prunus laurocerasus ‘Caucasica’
Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’
Prunus maackii
Prunus maackii ‘Amber Beauty’
Prunus padus
Prunus padus ‘Colorata’
Prunus padus ‘Nana’
Prunus padus ‘Watereri’
Prunus ‘Pandora’
Prunus ‘Pendula’
Prunus persica ‘Melred’
Prunus sargentii
Prunus serr. ‘Fugenzo’ (=’Shiro-fugen’)
Prunus serr. ‘Hokusai’
Prunus serr. ‘Pink Perfection’
Prunus serr. ‘Royal Burgundy’
Prunus serr. ‘Shirotae’
Prunus serr. ‘Taihaku’
Prunus serr. ‘Ukon’
Prunus serrula (=tibetica)
Prunus ‘Spire’
Prunus subh. ‘Autumnalis’
Prunus subh. ‘Fukubana’
Prunus tenella ‘ Fire Hill’
Prunus ‘Trailblazer’
Prunus triloba
Prunus virginiana ‘Shubert’
Prunus yedoensis
Prunus yedoensis ‘Shidare yoshino’
Ptelea trifoliata
Ptelea trifoliate ‘Aurea’
Pterocarya fraxinifolia
Pyrus calleryana ‘Bradford’
Pyrus calleryana ‘Redspire’
Pyrus calleryana ‘Valiant’
Pyrus comm. ‘Beech Hill’
Pyrus communis
Quercus castaneifolia
Quercus cerris
Quercus coccinea
Quercus frainetto
Quercus hispanica ‘Fulhamensis’
Quercus hispanica ‘Wageningen’
Quercus incana (=phellos ‘Latifolia’)
Quercus phellos
Quercus robur
Quercus robur ‘Fastigiata’
Quercus robur ‘Fastigiata Koster’
Quercus rubra
Quercus turneri ‘Pseudoturneri’
Quercus variabilis
Robinia elliottii
Robinia hispida
Robinia margaretta ‘Casque Rouge’
Robinia pseud. ‘Bessoniana’
Robinia pseud. ‘Myrtifolia’
Robinia pseud. ‘Pyramidalis’
Robinia pseud. ‘Tortuosa’
Robinia pseud. ‘Unifoliola’
Robinia pseudoacacia
Salix acutifolia ‘Pendulifolia’
Salix alba
Salix alba ‘Belders’
Salix alba ‘Chermesina’
Salix alba ‘Liempde’
Salix alba ‘Sericea’
Salix babylonica
Salix caprea
Salix daphnoides
Salix fragilis
Salix viminalis
Sophora japonica